Svetovni dan hrane
Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo “OSTANKI HRANE, ZAVRŽENA PRILOŽNOST”.
V okviru kuharskega krožka smo se posvetili Svetovnemu dnevu prehrane, ki je bil 16. oktobra. Nekaj razmišljanj so nanizale dijakinje prvih letnikov …
- Živimo v času, ko nakup hrane za marsikoga predstavlja veliko finančno breme, zato lahko k zmanjševanju količine odpadkov prispeva vsak izmed nas.
- Prišli smo do ugotovitve, da če želimo spreminjati svet, moramo začeti pri sebi.
- Pod drobnogled smo vzeli domsko prehrano, kjer ostane veliko hrane in nanizali nekaj vzrokov in rešitev, da bi bilo teh ostankov čim manj.
- SESTAVLJANJE JEDILNIKOV:
– redno sodelovanje dijakov
– pestra nabava živil
– nesprejeto hrano izločiti iz jedilnika
– možnosti večje izbire - MEDSEBOJNI ODNOSI
– pozorna postrežba
– upoštevanje prehrambenih navad dijaka
– prilagajati količino servirane hrane (več, manj) - OSEBNA AKTIVNOST DIJAKA
– ozaveščanje o zdravi prehrani
– spoštovanje do hrane, posebno do novitet
– na krožnik naložiti malo manj, pa se po potrebi vrniti po re-pe-te, ker so včasih bolj lačne oči kot želodec.