Svetovni dan hrane

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo “OSTANKI HRANE, ZAVRŽENA PRILOŽNOST”.
V okviru kuharskega krožka smo se posvetili Svetovnemu dnevu prehrane, ki je bil 16. oktobra. Nekaj razmišljanj so nanizale dijakinje prvih letnikov …

  • Živimo v času, ko nakup hrane za marsikoga predstavlja veliko finančno breme, zato lahko k zmanjševanju količine odpadkov prispeva vsak izmed nas.
  • Prišli smo do ugotovitve, da če želimo spreminjati svet, moramo začeti pri sebi.
  • Pod drobnogled smo vzeli domsko prehrano, kjer ostane veliko hrane in nanizali nekaj vzrokov in rešitev, da bi bilo teh ostankov čim manj.
  • SESTAVLJANJE JEDILNIKOV:
    – redno sodelovanje dijakov
    – pestra nabava živil
    – nesprejeto hrano izločiti iz jedilnika
    – možnosti večje izbire
  • MEDSEBOJNI ODNOSI
    – pozorna postrežba
    – upoštevanje prehrambenih navad dijaka
    – prilagajati količino servirane hrane (več, manj)
  •  OSEBNA AKTIVNOST DIJAKA
    – ozaveščanje o zdravi prehrani
    – spoštovanje do hrane, posebno do novitet
    – na krožnik naložiti malo manj, pa se po potrebi vrniti po re-pe-te, ker so včasih bolj lačne oči kot želodec.