3. predstava abonmaja MGL 2013/14

Vabljeni na 3. abonmajsko predstavo z naslovom Cafe Dada v Mestnem gledališču Ljubljana, ki bo v sredo, 22.1.2014 ob 20:00. Predstava bo na Mali sceni MGL,  zato so samo za to predstavo druge vstopnice, ki jih prejmete tik pred predstavo.  Skupni odhod iz domske recepcije ob 19:30 uri.

Naslov predstave: Cafe Dada (Jaša Koceli)

Nastopajo:

 

Revolucionarji in neprilagojenci iz švicarskega Cabareta Voltaire

Skupina mladih umetnikov je 5. februarja 1916, sredi prve svetovne vojne, v Zürichu odprla kultni nočni lokal s kulturnim programom. Šestčlansko moštvo – tj. pet mladeničev in mladenka (Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp in Marcel Janco), ki so pred vojno iz različnih držav pobegnili v Švico –, je naslednjih nekaj mesecev neumorno pripravljalo večere nenavadnih recitalov, plesov, glasbe in razstav, ki so napadali in smešili obstoječo kulturo in družbeni red. Imenovali so jih izumitelji, norci, revolucionarji, neprilagojenci in sanjači.

Razburljiva hoja na meji med umetnostjo in šalo

Dadaisti so prvo svetovno vojno označili kot kapljo čez rob družbenih anomalij in razglasili smrt civilizacije, kot jo poznamo. Klic po novemu redu in človeku so oblikovali s sredstvi norčevanja, nespoštljivosti, črnega humorja in absurda. Razrezali so svet in ga sestavili v pesem. Prepričajte se, kakšni so skoraj stoletje kasneje – v Caféju Dada leta 2013!

Razburljiva hoja na meji med šalo in umetnostjo iz tega obdobja nas spominja, kako biti naiven, pogumen, odprt in vitalen, kako najti razlog za ustvarjanje skozi iskanje popolnega užitka in smisla igre. Mestno gledališče ljubljansko na Čopovi 14 odpira čisto poseben lokal, galerijo in teater. Vse to je Café Dada. Izbran repertoar, pijača, sladkarije, ambient in zabava so zagotovljeni!

·  Hugo Ball Matej Puc

·  Emmy Hennings Nina Rakovec

·  Tristan Tzara Domen Valič

·  Richard Huelsenbeck Jernej Gašperin

·  Jean Arp Jure Henigman

·  Marcel Janco/André Breton Jure Kopušar k.