Abonma MGL – Komedija z ženskami

V torek, 18.12.2012 ob 19:30, vabljeni na abonmajsko predstavo v MGL z naslovom Komedija z ženskami. Predstava traja 1 uro in 40 minut z enim odmorom.

 

IGRAJO:
Jenny Nägle Iva Krajnc
Emma Kaschiebe Jožica Avbelj
Hilde Prill Tanja Ribič
Anna Zabel Jana Zupančič
Vera Karin Komljanec
Häcksel Jure Henigman
Zabel Gašper Tič
Mojster Sebastian Cavazza
Prill Matej Puc
Partijski sekretar Gregor Gruden
Karel Jernej Gašperin
Prvi delavec Lotos Vincenc Šparovec
Drugi delavec Boris Kerč
Kaschiebe Milan Štefe
Brigadir Jaka Lah
Franz Häcksel Robert Waltl k. g.
Delavka Tina Potočnik

»Človek misli zmerom le nase.« »Človek je inkarnacija zlobe.« S takimi izreki je režiser Thomas Bischoff leta 1998 pospremil svojo leipziško inscenacijo edine komedije izpod peresa Heinerja Müllerja, ob Brechtu verjetno največjega nemškega dramatika 20. stoletja.

Jenny Nägle, marljiva delavka na gradbišču, brigadirka, aktivistka, vzorna in življenjske moči polna oseba, se po končanem delovniku gola kopa v gradbeni jami. To moške člane gradbinske ekipe najprej seveda navduši in vznemiri, kmalu zatem pa se v obratu razvijejo strastne oblike zgražanja, pregona, diskreditiranja …, ki po svojih razsežnostih in besnilu bolj kot na komunistični spominjajo na inkvizicijski kontekst. V odgovor na plaz smešnih predsodkov in izobčenje Jenny Nägle (med drugim) začne nenavadno akcijo: iz prostovoljk sestavljena ženska ekipa se bo lotila opravil, ki so do tedaj veljala za povsem moška: najprej, recimo, montaže žerjava na novem gradbišču.

Komičnih detajlov in anekdot polna predloga seveda zahteva veliko ekipo dobrih igralcev ter suvereno dramaturško in režijsko vodstvo; Ivici Buljanu bo služila kot vrhunski material za nadaljnjo raziskavo in angažirano portretiranje fenomena, ki ga v njegovih predstavah lahko zasledujemo že kar nekaj časa: fenomena »množice proti posamezniku«. Natančneje »množice, ki izloči posameznika, ker …«

Mentor:  Mira Žlajpah